Peranan Bio-Lac Dalam Memelihara Sistem Penghadaman

bio-lac-kotak_produk-era-edar_07032015Sistem penghadaman bayi melibatkan organ yang paling sensitif. OIeh sebab itulah, pertukaran susu ibu kepada susu formula perlu dilakukan secara perlahan iaitu sekurang-kurangnya 2 minggu untuk membolehkan sistem pencernaan mengadaptasi perubahan ini. Kebiasaannya, ketika mi akan berlaku cirit-birit atau sembelit bergantung kepada jenis susu formula, bancuhan dan kandungannya.

Bancuhan susu formula yang terlalu pekat boleh menyebabkan sembelit dan jika terlalu cair, boleh mengakibatkan cirit-birit. Perubahan warna najis juga mempunyal kaitannya dengan susu formula yang digunakan. Najis berwarna coklat kekuningan menunjukkan terdapat sisa susu formula tersebut di dalam usus. Najis berwarna hijau pula menandakan terdapat kehadiran zat besi yang berlebihan di dafam susu formula tersebut.

Susu formula dianggap normal selagi bayi tidak sembelit atau meragam. BTS (Garamtisu Biokimia Schuessler) di dalam formulasi susu BlO-LAC bertindak mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk pembiakan bakteria baik dan memelihara sistem penghadaman. Sesuai diminum bagi mengurangkan masalah sembelit, kembung, koliks, diarea serta alahan.