Nak Beli 1 Pek atau 1 Kotak?

susu-bio-lac-tri-Q_biolaconline

Jika anda baharu sahaja mengenali produk Susu Bio-Lac dari kawan atau enjin carian google.com, tentu ada perasaan was-was sama ada susu Bio-Lac sesuai atau tidak untuk anak. Ia ada persoalan biasa para Ibu yang ingin menggunakan susu formula sebagai susu pilihan ke dua untuk bayinya selepas susu badan.

Subhanallah, susu badan tidak ada isu sama ia serasi atau tidak untuk bayi. Jika ibunya sendiri tidak mampu untuk menyusukan atas sebab mungkin ketiadaan susu, boleh saja ia disusukan dari ibu lain yang berkemampuan (ada susu badan).

Menurut Islam, seorang bayi tersebut sah sebagai anak susuan kepada seorang wanita (dikenali ibu susuan) apabila cukup syarat-syarat penyusuan yang ditetapkan oleh Syarak seperti berikut:

  1. bilangan susuan hendaklah dengan lima kali penyusuan;
  2. susu yang dihisap mestilah sampai ke perut bayi; dan
  3. umur bayi tidak melebihi dua tahun mengikut perkiraan bulan qamariah.

* Rujukan e-fatwa

Secara umum, Susu Bio-Lac dirumus sesuai untuk bayi & kanak-kanak. Walaubagaimana pun, untuk mengesahkan sama ada ia benar-benar sesuai, maka boleh ambil pek tunggal Susu Bio-Lac. Kemudian jika sesuai, bolehlah diteruskan pengambilannya berdasarkan bajet keluarga, mungkin satu kotak untuk penggunaan selama 1 bulan.

pek-susu-bio-lac

1 Pek Susu Bio-Lac – klik di sini

pek-kotak-susu-bayi-bio-lac_1

1 Kotak Susu Bio-Lac – klik di sini